SUHO ČIŠČENJE ŽIVIL
- Odstranjevanje ovenelih in olesenelih delov vrtnin.
- Odstranjevanje neuporabnih delov živil (vir 1).
MOKRO ČIŠČENJE ŽIVIL (UMIVANJE)
- Hitro spiranje živil pod tekočo vodo.
- Namen: odstranjevanje nečistoč, škodljivih snovi ter organizmov (vir 1).
RAZLIČNO REZANJE
- Rezanje na kolobarje (čebula, koromač, por, trdo kuhano jajce, kisle kumarice..).
- Rezanje na rezine (kruh, meso in mesni izdelki, sladice..).
- Rezanje na kocke (zelenjava, sir, krompir, sadje, slanina..) (vir 1).
RIBANJE (STRGANJE)
- Na drobno (hren, testo za kašo, začimbe..).
- Na rezance (zelje, repa, redkev..).
- Na ploščice (krompir, kumare, jabolka..) (vir 1).
LUPLJENJE
- Lupimo: sadje (limone, pomaranče, grenivke, jabolka, avokado, mango, oreščke..) in zelenjavo (kumare, krompir, rdečo peso..) (vir 1).
MLETJE
- Z mlinčkom (tik pred uporabo).
- Ločimo fino in grobo mletje.
- Meljemo: različne začimbe, kavo, meso, kruh (za drobtine), mak, orehe, žita.. (vir 1).
GNETENJE
- Ločimo ročno in strojno gnetenje.
- Namen: povežemo sestavine in vgnetemo zrak, ki testo med peko rahlja (vir 1).
OBREZOVANJE IN LUŠČENJE
- Fižolovo in grahovo stročje (vir 1).
PRETLAČEVANJE
- Živilom odstranimo lupinice, semenje ter olesenele dele.
- Pretlačeno živilo je kašasto, njegova prebavljivost je lažja.
- Jed se zgosti, ker se sestavine dobro povežejo (vir 1).
SEKLJANJE
- Ločimo fino (drobno) in grobo sekljanje.
- Drobno sekljamo: česen, čebulo in zelišča.
- Grobo sekljamo: čebulo in drugo zelenjavo, ki jo dodamo juham ali enolončnicam (vir 1).
STEPANJE
- V živilo vtepemo zračne mehurčke.
- Rezultat je penasta in mehka masa.
- Stepamo: smetano, beljake ter različne kreme (vir 1).
TOLČENJE
- S kladivom za tolčenje.
- Namen: mehčanje mišičnih vezi v surovem mesu (vir 1).
TREBLJENJE
- Namen: odstranjevanje slabih delov živila.
- Trebimo: listnato zelenjavo in kapusnice (solato, špinačo, blitvo, ohrovt, zelje..) (vir 1).
VALJANJE
- Z valjarjem.
- Namen: stanjšanje testa na različne debeline (vir 1).
ŽVRKLJANJE
- Z žvrkljo ali šibo.
- Namen: združevanje dveh ali več sestavin v gladko tekočo maso.
- Žvrkljamo: jajca (združimo beljak in rumenjak), zmes jajc, moke in tekočine ter zmes moke in vode (za podmet) ipd. (vir 1).
VIRI IN LITERATURA
Vir 1: Stanojević Suwa, M. (2019). Sodobna priprava hrane: Učbenik za izbirni predmet v 7., 8. in 9. razredu. Ljubljana, i2 družba za založništvo, izobraževanje in raziskovanje.