1. Korak: Izberemo recept za jed, ki jo želimo pripraviti.
2. Korak: Recept natančno preberemo.
3. korak: Pripravimo posodo, pripomočke, aparate in pribor, ki jih potrebujemo za pripravo in postrežbo jedi.
4. Korak: Pripravimo ustrezno količino posameznih živil, ki jih potrebujemo za pripravo jedi.
5. Korak: Zelenjavo in druga živila, ki jih je potrebno očistiti, očistimo in operemo pod tekoč vodo.
6. Korak: Očiščena živila pripravimo za toplotno obdelavo (narežemo, olupimo, naribamo..).
7. Korak: Pripravljena živila toplotno obdelamo kot je opisano v receptu (speci, skuhaj, praži..).
8. Korak: Pripravljeno jed naložimo na ustrezno servirno posodo in jo postrežemo.
9. Korak: Umazano posodo očistimo takoj po uporabi.
10. Korak: Na koncu dela pospravimo in počistimo kuhinjo (vir 1).
Mojca se je odločila, da bo za kosilo za svojo družino pripravila fižolovo enolončnico s panceto. Dela se je lotila po korakih, ki jih je spoznala pri uri gospodinjstva.

Girl by GraphicMama-team is licensed under CC CC0 1.0
1. Korak: Izbrala je recept, ki ga je našla v učbeniku za gospodinjstvo.
Recept: Fižolova enolončnica s panceto
SESTAVINE:
- 5 g pancete (2 rezini),
- 2 žlici olja,
- 5 g testenin,
- 100 g fižola v zrnu iz pločevinke,
- 3,3 l vode,
- 1 kos pora,
- 1 žlica paradižnikove mezge,
- sol, poper, mleta rdeča paprika, majaron, feferon, lovorov list,
- voda (vir 2).
POSTOPEK PRIPRAVE
1. Panceto narežemo na trakove.
2. V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo panceto, da postane rumena.
3. K prepraženi panceti dodamo narezani por in mleto rdečo papriko.
4. Vse skupaj prepražimo, dodamo fižol in prelijemo z vodo.
5. Po okusu dodamo paradižnikovo mezgo, majaron, sol, poper, feferon in lovorov list.
6. Vse skupaj pustimo na zmernem ognju kuhati približno 12 minut. Po želji juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo testenine, premešamo in kuhamo še 8 minut (vir 2).

Bean soup by OpenClipart-Vectors is licensed under CC CC0 1.0
2. Korak: Recept je natančno prebrala.
3. Korak: Pripravila si je en velik globok lonec, nož, kuhalnico, desko za rezanje, merilno posodo, cedilo, žlice, zajemalko, palični mešalnik in jušne krožnike.
4. Korak: Pripravila si je potrebne količine sestavin, ki so navedene v receptu (5 g pancete, 2 žlici olja, 5 g testenin…)
5. Korak: Poru je odstranila neuporabne dele in ga umila pod hladno vodo.
6. Korak: Panceto je narezala na trakove. Por pa je narezala na kolobarje.
7. Korak: Prepražila je slanino in por ter dodala fižol, vodo, začimbe in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj je kuhala. Na koncu je dodala še testenine, ki so se skuhale v fižolovki.
8. Korak: Enolončnico je postregla v jušnih krožnikih skupaj z rezinami kruha, ki jih je zložila v manjšo košarico za kruh.
9. Korak: Ko so družinski člani pojedli enolončnico je očistila lonec ter krožnike in pribor. Med pripravo jedi pa je že očistila vse ostale pripomočke, ki jih je potrebovala pri delu.
10. Korak: Po koncu kuhanja je očistila in pospravila celotno kuhinjo.
PREVERI SVOJE ZNANJE
VIRI IN LITERATURA
Vir 1: Kostanjevec, S. (2008). Gospodinjstvo za 6. razred osnovne šole. Ljubljana, Rokus Klett.
Vir 2: Širca Čampa, A., Češnovar, T., Hafner, I., Justin, J. in Zupančič, M. (2014). Gospodinjstvo za šestošolc(k)e: Delovni zvezek za 6. razred osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana, i2.