Kaj vse potrebujemo za obdelavo živil in pripravo jedi?

Kuhinja je prostor, ki je namenjen pripravi hrane. Opremljen je z gospodinjskimi aparati in pripomočki, ki nam olajšajo delo in prihranijo čas pri pripravi hrane (vir 1).

Veliki gospodinjske aparati so naprave, ki imajo stalno mesto v kuhinji. V to skupino uvrščamo:

  • kuhalne plošče (električne, plinske, indukcijske, steklokeramične),
  • pečico,
  • hladilnik,
  • pomivalni stroj (vir 1).

Nekaj primerov malih gospodinjskih aparatov:

  • kruhomat,
  • mikrovalovna pečica,
  • cvrtnik,
  • salamoreznica,
  • kavni aparat (kavomat),
  • mešalniki (ročni, palični, multipraktiki),
  • opekač kruha,
  • sekljalnik,
  • kuhinjski robot,
  • grelnik vode,
  • sokovnik in električni stiskalec…(vir 1).

Med gospodinjske pripomočke uvrščamo:

  • rezila (noži),
  • deske za rezanje,
  • posode za mešanje/stepanje,
  • cedila,
  • lijake,
  • odpirače,
  • stiskalce za limone in pomaranče,
  • strgalnike,
  • kladiva za meso,
  • tlačilke za krompir,
  • tehtnice,
  • zajemalke, lopatice, metlice za stepanje, kuhalnice…(vir 1).

PREVERI SVOJE ZNANJE

VIRI IN LITERATURA

Vir 1: Kostanjevec, S. (2008). Gospodinjstvo za 6. razred osnovne šole. Ljubljana, Rokus Klett.