Osnovni postopki toplotne obdelave živil

1. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: KUHANJE V MAJHNI KOLIČINI VODE

KUHALNA POSODA: Lonec

PRIMERNOST POSTOPKA: zelenjava za prikuhe in solate, klobase, hrenovke in sadje za kompot (vir 1).

2. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: KUHANJE V VELIKI KOLIČINI VODE

KUHALNA POSODA: Visok lonec

PRIMERNOST POSTOPKA: testenine, cmoki, štruklji, riž, juha (iz mesa, kosti in zelenjave) in stročnice (vir 1).

3. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: KUHANJE V SOPARI

KUHALNA POSODA: Posoda z vložkom za kuhanje v sopari

PRIMERNOST POSTOPKA: mladi krompir, mlada zelenjava in močnate jedi (štruklji, cmoki..) (vir 1).

4. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: DUŠENJE

KUHALNA POSODA: Kozica s pokrovom

PRIMERNOST POSTOPKA: zelenjava, riž in meso (vir 1).

5. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: PEČENJE V PONVI

KUHALNA POSODA: Ponev

PRIMERNOST POSTOPKA: naravni zrezki, manjše ribe, ribji fileji, testenine, zelenjavni zrezki, jajčne jedi, zelenjava, krompir..(vir 1).

6. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: CVRTJE

KUHALNA POSODA IN NAPRAVE: Cvrtnik (friteza) ali globoka ponev

PRIMERNOST POSTOPKA: panirano meso, panirane ribe, panirani lignji, panirana zelenjava, krompir, svaljki, njoki..(vir 1).

7. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: PEČENJE V PEČICI

KUHALNA POSODA IN NAPRAVE: Pečica in posoda za peko v pečici (pekač)

PRIMERNOST POSTOPKA: veliki kosi mesa, ribe, različne vrste testa, zelenjava..(vir 1).

8. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: PRAŽENJE

KUHALNA POSODA: Ponev, ponvica ali kozica

PRIMERNOST POSTOPKA: manjši kosi mesa, krompir, različna zelenjava..(vir 1).

Vir 1: Stanojević Suwa, M. (2019). Sodobna priprava hrane: Učbenik za izbirni predmet v 7., 8. in 9. razredu. Ljubljana, i2 družba za založništvo, izobraževanje in raziskovanje.