1. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: KUHANJE V MAJHNI KOLIČINI VODE
KUHALNA POSODA: Lonec
PRIMERNOST POSTOPKA: zelenjava za prikuhe in solate, klobase, hrenovke in sadje za kompot (vir 1).
2. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: KUHANJE V VELIKI KOLIČINI VODE
KUHALNA POSODA: Visok lonec
PRIMERNOST POSTOPKA: testenine, cmoki, štruklji, riž, juha (iz mesa, kosti in zelenjave) in stročnice (vir 1).
3. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: KUHANJE V SOPARI
KUHALNA POSODA: Posoda z vložkom za kuhanje v sopari
PRIMERNOST POSTOPKA: mladi krompir, mlada zelenjava in močnate jedi (štruklji, cmoki..) (vir 1).
4. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: DUŠENJE
KUHALNA POSODA: Kozica s pokrovom
PRIMERNOST POSTOPKA: zelenjava, riž in meso (vir 1).
5. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: PEČENJE V PONVI
KUHALNA POSODA: Ponev
PRIMERNOST POSTOPKA: naravni zrezki, manjše ribe, ribji fileji, testenine, zelenjavni zrezki, jajčne jedi, zelenjava, krompir..(vir 1).
6. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: CVRTJE
KUHALNA POSODA IN NAPRAVE: Cvrtnik (friteza) ali globoka ponev
PRIMERNOST POSTOPKA: panirano meso, panirane ribe, panirani lignji, panirana zelenjava, krompir, svaljki, njoki..(vir 1).
7. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: PEČENJE V PEČICI
KUHALNA POSODA IN NAPRAVE: Pečica in posoda za peko v pečici (pekač)
PRIMERNOST POSTOPKA: veliki kosi mesa, ribe, različne vrste testa, zelenjava..(vir 1).
8. NAČIN TOPLOTNE OBDELAVE: PRAŽENJE
KUHALNA POSODA: Ponev, ponvica ali kozica
PRIMERNOST POSTOPKA: manjši kosi mesa, krompir, različna zelenjava..(vir 1).
Vir 1: Stanojević Suwa, M. (2019). Sodobna priprava hrane: Učbenik za izbirni predmet v 7., 8. in 9. razredu. Ljubljana, i2 družba za založništvo, izobraževanje in raziskovanje.