Kuhanje in postrežba hrane

KUHALNA POSODA je posoda, ki jo uporabljamo za kuhanje (vir 1).

Zahtevane lastnosti kuhalne posode:

  • odpornost proti visokim temperaturam,
  • odpornost na udarce,
  • enostavno vzdrževanje in čiščenje,
  • debelo dno posode (vir 1).

V SERVIRNI POSODI postrežemo jedi, ki smo jih pripravili. Med servirno posodo uvrščamo:

  • krožnike (jušne, servirne in desertne),
  • kozarce (za pivo, vino, vodo, brezalkoholne pijače..),
  • skodelice,
  • servirne plošče,
  • vrče,
  • jušnike,
  • omačnice,
  • solnice in popernice,
  • ognjevzdržne porcelanaste posode,
  • sklede za solato..(vir 1).

Kozarci za različne pijače by Kaja Lovšin is licensed under CC BY 4.0

Pri postrežbi in uživanju hrane si pomagamo s PRIBOROM. Ločimo dve vrsti pribora:

  • jedilni pribor (žlice, vilice, noži),
  • preložilni pribor (ščipalke, zajemalke, klešče, lopatice..) (vir 1).

PREVERI SVOJE ZNANJE

VIRI IN LITERATURA

Vir 1: Kostanjevec, S. (2008). Gospodinjstvo za 6. razred osnovne šole. Ljubljana, Rokus Klett.