KUHALNA POSODA je posoda, ki jo uporabljamo za kuhanje (vir 1).
Zahtevane lastnosti kuhalne posode:
- odpornost proti visokim temperaturam,
- odpornost na udarce,
- enostavno vzdrževanje in čiščenje,
- debelo dno posode (vir 1).
V SERVIRNI POSODI postrežemo jedi, ki smo jih pripravili. Med servirno posodo uvrščamo:
- krožnike (jušne, servirne in desertne),
- kozarce (za pivo, vino, vodo, brezalkoholne pijače..),
- skodelice,
- servirne plošče,
- vrče,
- jušnike,
- omačnice,
- solnice in popernice,
- ognjevzdržne porcelanaste posode,
- sklede za solato..(vir 1).

Kozarci za različne pijače by Kaja Lovšin is licensed under CC BY 4.0
Pri postrežbi in uživanju hrane si pomagamo s PRIBOROM. Ločimo dve vrsti pribora:
- jedilni pribor (žlice, vilice, noži),
- preložilni pribor (ščipalke, zajemalke, klešče, lopatice..) (vir 1).
PREVERI SVOJE ZNANJE
VIRI IN LITERATURA
Vir 1: Kostanjevec, S. (2008). Gospodinjstvo za 6. razred osnovne šole. Ljubljana, Rokus Klett.