Priporočila za varno delo v kuhinji

Za pravilno in uspešno delo v kuhinji moramo upoštevati spodaj navedena priporočila.  

OSEBNA HIGIENA

Umivanje rok

  • Pred začetkom kuhanja.
  • Med pripravo jedi, ko imaš opravka z umazanimi živili in predmeti, ki so lahko okuženi z mikroorganizmi.
  • Po rokovanju s surovim mesom ali ribami (vir 1).

Wash hands by pixy.org is licensed under CC CC0 1.0

ZAŠČITNA OBLAČILA

Za zaščito pred neprijetnimi vonjavami in zamazanju oblačil, ki jih nosiš med kuhanjem (vir 1).

Chef by mstlion is licensed under CC CC0 1.0

ZDRAVSTVENO STANJE

V kuhinji ne smeš delati ko:

  • si prehlajen,
  • imaš prebavne motnje (driska),
  • bruhaš.

POZOR: Če imaš na koži rane ali praske jih moraš primerno oskrbeti (vir 1).

Man by OpenClipart-Vectors is licensed under CC CC0 1.0

ČISTOČA DELOVNIH POVRŠIN

Delovne površine v kuhinji morajo biti suhe in čiste. Na njih ne sme biti ostankov živil ali embalaže.

POZOR: Po končanem delu zapusti kuhinjo čisto in urejeno (vir 1).

Kitchen by janjf93 is licensed under CC CC0 1.0

ČISTOČA TAL V KUHINJI

Poskrbi, da bodo tla v kuhinji čista in suha. Če med delom v kuhinji opaziš, da so tla mokra ali umazana jih nemudoma očisti (vir 1).

Woman by ZedH is licensed under CC CC0 1.0

ODPADKI

Vse odpadke, ki nastanejo med delom v kuhinji sproti odnašaj v koš. Poskrbi za pravilno ločevanje odpadkov (vir 1).

Recycle by Clker-Free-Vector-Images is licensed under CC CC0 1.0

KUHINJSKI APARATI IN PRIPOMOČKI

Po vsaki uporabi jih temeljito očisti in obriši.

POZOR: Pred uporabo električnih kuhinjskih aparatov preberi navodila za varno uporabo in jih pri delu tudi upoštevaj. Po končanem delu aparate izključi in šele nato očisti (vir 1).

Blender by OpenClipart-Vectors is licensed under CC CC0 1.0

PREVERI SVOJE ZNANJE

VIRI IN LITERATURA

Vir 1: Kostanjevec, S. (2008). Gospodinjstvo za 6. razred osnovne šole. Ljubljana, Rokus Klett.